Verzorging

Een goede verzorging van een hond is belangrijk. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om uw hond regelmatig te ontwormen, vaccineren en goede voeding te geven.

Ontwormen

Bijna alle pups zijn bij de geboorte al besmet met spoelwormen. Meestal ziet u geen wormen in de ontlasting van de hond, maar dit betekent nog niet dat er geen besmetting is. Bij een ernstige spoelwormbesmetting zijn de wormen vaak wel in de ontlasting terug te vinden en de volgende verschijnselen kunnen optreden bij de hond: diarree, braken, een doffe vacht en hoesten.

Regelmatig ontwormen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid voor uw hond maar ook voor de mens. Spoelwormeitjes zijn namelijk besmettelijk voor de mens. Besmette honden (en katten) scheiden de eitjes uit via de ontlasting in de tuin, het park of in de zandbak. Vooral kinderen hebben een grote kans om een besmetting op te lopen. Na opname van de eitjes komen de larven in de darmen vrij. De larven trekken door het lichaam en nestelen zich in diverse organen. Meestal treden hierbij geen ziekteverschijnselen op, soms wat griepachtige klachten. Houd daarom het ontwormingsadvies van uw dierenarts aan. Wij ontwormen onze honden als volgt: tot de leeftijd van 3 maanden om de 2 weken, daarna tot de leeftijd van 6 maanden 1 keer per maand en daarna ieder half jaar.

Vaccineren

Honden kunnen gevaccineerd worden tegen allerlei besmettelijke ziekten o.a. hondenziekte, ziekte van Weil en parvo. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen. Over het algemeen wordt het volgende schema aangehouden:

Op de leeftijd van:

6 weken

9 weken

12-14 weken
 

Daarna moet de hond jaarlijks gevaccineerd worden. Als de hond in een pension gaat moet hij minimaal 4 weken van te voren gevaccineerd worden tegen kennelhoest. Als uw hond regelmatig in aanraking komt met veel honden, zoals op shows of op een hondenvereniging, is het verstandig hem ook te laten vaccineren tegen kennelhoest. Als een hond meegaat naar het buitenland moet hij minimaal 4 weken van te voren gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. Dit geldt voor alle landen, er zijn ook landen die nog andere eisen hebben, vraag hier meer informatie over bij u dierenarts.

Voeding

Nadat onze honden jarenlang brokken hebben gegeten, zijn we nu overgestapt op rauwe voeding, of te wel BARF (Bones And Raw Food) De maaltijden bestaan uit verschillende soorten vlees, botten en groentes. Deze manier van voeden is heel natuurlijk want de verre voorouder van de huishond, de wolf, is een echte vleeseter en ook al heeft een hond niet het uiterlijk van een wolf zijn spijsverteringskanaal is nog precies hetzelfde. Onze honden zijn erg blij met deze overschakeling, iedere maaltijd is een feestje!

Wilt u meer weten over rauwe voeding lees dit artikel of kijk eens op barfplaats
Klik hier voor de foto's van onze honden die genieten van hun rauwe voeding.

Wij geven aan puppies en jonge opgroeiende honden extra Vitamine C.
De reden hiervoor kunt u lezen in dit artikel. Het nut van extra Vit C is dus niet wetenschappelijk bewezen maar extra Vit C geven kan geen kwaad omdat het een in wateroplosbare vitamine is, dus als ze er teveel van binnenkrijgen wordt dit niet opgeslagen in het lichaam maar gewoon weer uit geplast.