Rasbeschrijving

Geschiedenis
Oorspronkelijk komt de Cane Corso uit ItaliŽ. Cane betekent hond en Corso is een verbastering van het Latijnse woord Cohors wat beschermer of bewaker van het erf betekent. Van de oorsprong is niet zo veel bekend, deze ligt al voor het jaar 1200. De Cane Corso stamt uit het Romeinse Rijk. De Cane Corso werd voor veel doeleinden gebruikt. De boeren gebruikten de Cane Corso als erfbewaker en veedrijver. De slagers gebruikten de Cane Corso voor het opdrijven van het vee naar het slachthuis. Ook werd de Cane Corso gebruikt door jagers voor het opsporen en opdrijven van wilde zwijnen, voor de jacht werd meestal de lichte kleur Cane Corso gebruikt zodat ze afstaken tegen de donkere zwijnen zodat de hond niet per ongeluk doodgeschoten werd. De Cane Corso werd gebruikt als persoonlijke beschermer door de veldwachter, hiervoor werden meestal de donkere Cane Corso's gebruikt omdat dit indrukwekkender was om te zien.
Door de verandering van de werkwijze van de Italiaanse boeren werd de Cane Corso overbodig. In de vijftiger jaren kwamen enkele Italiaanse profesoren in aanraking met de Cane Corso en waren
direct enthousiast, echter een goed fokprogramma voor het herstel en de erkenning van het ras kwam niet van de grond. Gelukkig werd eind zeventiger jaren het fokprogramma weer nieuw leven in geblazen door dr.  Gandolfi. De Cane Corso's die een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de wederopbouw van het ras zijn Tipsi, Brina en Dauno. Uit de combinatie Dauno en Tipsi werden de meest rastypische Cane Corso's geboren; Basir en Bulan, ze worden tot op de dag van vandaag gezien als de belangrijkste reuen in de fokkerij.

In 1983 werd het SACC , Societa Amatori Cane Corso, opgericht. In 1992 werd door het SACC de officiŽle erkenning van het ras aangevraagd bij de ENCI (Italiaanse Raad van Beheer) en op 20 januari 1994 werd de Cane Corso officieel erkend als ras in ItaliŽ. In november 1996 werd het ras internationaal erkend door de FCI.
 
Klik hier voor een interview met Vito Indiveri, een van de mensen die mede verantwoordelijk is voor het herstel van het ras.


Verkorte omschrijving van de rasstandaard

Algemene omschrijving
De Cane Corso is een middelgrote, kortharige, gespierde, compacte hond. Ondanks zijn robuuste voorkomen is de hond toch sportief en elegant.
De Cane Corso wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud.

Uiterlijk
De Cane Corso heeft een korte glanzende vacht en kent verschillende erkende kleuren: zwart, grijs, blauw, fawn, rood en gestroomd. De gestroomde honden hebben een kleurcombinatie uit de eerder genoemde kleuren. Soms hebben de honden een masker afhankelijk van de kleur.
Schofthoogte: reu 64 tot 68 cm, teef 60 tot 64 cm
Gewicht: reu 42 tot 50 kg, teef 38 tot 45 kg.

Bouw van de hond
Het hoofd van de Cane Corso heeft een brede schedel. De breedte van de schedel is gelijk aan of groter dan de lengte van de schedel. De neus is hoekig en heeft een niet te lange stop. De hond heeft bij voorkeur een lichte ondervoorbeet. De oren hebben een driehoekige vorm en hangen langs de kop. In ItaliŽ worden de oren gecoupeerd, in Nederland is dit niet meer toegestaan. De relatief grote amandelvormige ogen hebben een intelligente en waakse blik. De kleur van de ogen is in overeenstemming met de vacht, het liefst zo donker mogelijk. De bouw van de hond is redelijk zwaar, maar elegant. De bespiering is goed ontwikkeld. De rug van de hond loopt recht. De achterhand is lang en breed en schuin aflopend. De staart is half lang en hoog ingeplant en wordt afhangend gedragen. Tot 2001 werd in Nederland de staart op de vierde wervel gecoupeerd. De borstkas is diep en breed en loopt af naar de elleboog. De voorpoten zijn sterker gehoekt dan de achterpoten.

Klik hier voor de rasstandaard in het Nederlands
Klik hier voor de rasstandaard van de FCI in het engels

Karakter
De Cane Corso is een vriendelijke, imposante hond. Hij dwingt door zijn rustige robuuste voorkomen respect af. In huis is het een rustige hond, buiten is het een actieve hond die zich uren lang kan vermaken. Naar mensen toe is het een sociale hond, maar afwachtend naar vreemden. Het is een goede waakhond. Naar andere honden toe is de Cane Corso ook sociaal en speelt graag met soortgenoten. Het is belangrijk om de hond goed te socialiseren. Als de Cane Corso niet sociaal wordt opgevoed, zal hij een teruggetrokken houding aannemen met een waakse instelling. Vanwege zijn nieuwsgierige en leergierige instelling is de Cane Corso zeer geschikt om gehoorzaamheidstrainingen te volgen.

Klik hier voor een artikel over de karaktereigenschappen van de Cane Corso